Heksenweek

Ik zie de bui al hangen.


Een man, vrouw plus hun twee dreinende kids komen op vrijdagmiddag ons Hormooncentrum binnen. In gedachte ga ik na waarom ik in hemelsnaam ja heb gezegd op de vraag of ze de kinderen ook mee mochten nemen tijdens het consult.


Nadat de kinderen geïnstalleerd zijn op de bank (lang leven de iPads), nemen de vrouw en man plaats aan mijn spreektafel.


“Vertel, wat brengt jullie hier?”

Natuurlijk weet ik dat op voorhand al, maar ik hoor het ook graag van de mensen in hun eigen spreektaal.


Nou het zit zo, begint hij. Mag ik alsjeblieft even zelf uitleggen waarom ik hier ben? Dank je wel, zegt de vrouw venijnig.

Het zit namelijk zo Peter, vervolgt ze. De week voor mijn menstruatie kan ik niets van hem hebben. En niet alleen van hem, maar van de kinderen ook niet. Ik ben mijzelf dan helemaal kwijt. Soms voel ik zelfs agressie.


Ik zie haar man instemmende knikbewegingen maken. Ondanks dat hij dit heel subtiel doet, ontgaat het haar allerminst.

Ja je kunt wel gaan zitten knikken maar daar schiet ik niets mee op, sist ze hem toe. De spanning is te snijden tussen de twee.

Gelukkig komt net één van de kinderen binnen met een vraag.

Ik vertel de man dat er om de hoek een mooi bos is en zeg dat het misschien een goed idee is als hij daar met de kinderen even een lekkere wandeling gaat maken. Hij snapt de hint en even later zit ik alleen met zijn vrouw in de spreekkamer.

Ze barst in tranen uit.


"Ik hou echt heel veel van hem hoor maar in deze week ben ik gewoon mijzelf niet. Ook op mijn werk geeft dit enorm veel problemen. Ik snap mijzelf ook niet meer. Ik wil helemaal niet zo doen maar het lijkt of ik er geen controle over heb. Vroeger was ik helemaal niet zo, maar sinds de kinderen er zijn, herken ik mijn eigen lichaam niet meer.”

Dagelijks hebben wij vrouwen in ons Hormooncentrum met dit soort klachten. Hormonen hebben zo hun eigen gevoel voor humor lijkt het wel. Vaak worden stemmingswisselingen veroorzaakt door te korten aan neurotransmitters, ook wel gelukshormonen genoemd. De te korten aan neurotransmitters kunnen op een aantal manieren ontstaan.


· Doordat je er van nature te weinig aanmaakt · Doordat je er te veel van verbruikt · Doordat je te weinig juiste voedingstoffen binnenkrijgt · Doordat je veel stress ervaart


Vier van de belangrijkste gelukshormonen worden door je lichaam aangemaakt uit voedingstoffen. Door met de juiste voedingstoffen aan de gang te gaan, kun je in korte tijd enorm veel verbeteringen realiseren waardoor jij je een stuk lekkerder gaat voelen.