top of page

Hormooncentrum verleent zorg in een veilige huiselijke sfeer

Het Hormooncentrum in Eersel zou niet kunnen bestaan zonder oprichters Anke Verhagen en Peter de Vroed.


Uit noodzaak geboren

"Een jaar of acht geleden heb ik Anke ontmoet. Ik had in die tijd een videoproductiebedrijf en Anke was grafisch vormgeefster", legt Peter uit, "We konden het goed vinden samen, alleen de periode rond haar menstruatie was een ramp want dan gedroeg ze zich als een heks." Anke bevestigt dat dit inderdaad niet overdreven is; ook zijzelf had veel last van die dagen. Zoals Peter het zag, waren er twee opties: óf de relatie beëindigen, óf een oplossing zoeken voor het probleem.Aangezien het de weken zonder menstruatieklachten erg gezellig was samen, koos hij voor optie twee en ging op zoek naar informatie en antwoorden.

Hormonen

Zowel Peter als Anke zijn zich gaan verdiepen in de hormoonhuishouding in het algemeen en in de menstru­atieperiode in het bijzonder. Diverse opleidingen en allerlei (wetenschappelijke) onderzoeken onder inmid­dels meer dan 90.000 vrouwen, hebben hen veel kennis en informatie opgeleverd. "Heel wat in ons lichaam wordt geregeld door allerlei verschillende hormonen. Daarnaast zijn we zelf verantwoordelijk voor ons eigen gedrag, dat wil zeggen dat we beter naar ons lichaam moeten luisteren", is een van de conclusies van Peter, "Vrouwen werken en dan het liefst fulltime want er moet een huis gekocht worden, vervolgens komen er kinderen, het sociaal leven draait op volle toeren, ze hebben het idee dat een figuur 'anorexia' een ideaalbeeld is en bovendien dient alles 'gewoon' soepel te verlopen, ook tijdens de menstruatie.Vrouwen verharden, ze gedragen zich alsof ze een 'kleine man' zijn maar ze hebben een heel ander hormoonsysteem. Dat gedrag heeft invloed op het hele lijf. Ze moeten leren om zich serieus te nemen, beter voor zichzelf zorgen."
"Hormonen kunnen niet alleen bij vrouwen maar ook voor mannen een grote rol spelen bij allerlei klachten, daarom is iedereen welkom in het Hormooncentrum."


Luister naar je lichaam

Anke is erg blij met de opgedane kennis: "Het heeft mij veel inzicht gegeven. Nu luister ik naar mijn lichaam en dat heeft mij en mijn omgeving veel opgeleverd. Ik heb meer energie, ik kan beter focussen en beter verbindingen aangaan en ik heb veel minder emotionele schommelingen. Dus ik ben niet meer zo'n heks", zegt ze met een lach. Dat het geen grap is blijkt wel uit haar menstruatie; ze heeft er niet meer een hele week last van. Ze vloeit nog maar anderhalve dag en heeft geen klachten meer. "Zorg dat je grip krijgt op je cyclus", zegt Anke, "Wat voor behoeftes en wensen heb je?Volg het natuurritme.Al na drie maanden heb ik een positief resultaat ervaren. Ik ging niet alleen korter maar ook minder heftig menstrueren en ik had minder klachten ook op relationeel gebied." Zo'n 84% van de vrouwen ervaart zorgelijke klachten bij de menstruatie. Te vaak worden antidepressiva of hormonale anticonceptie voorgeschreven of ze krijgen ten onrechte de diagnose 'burn-out'. Die diagnose wordt bij vrouwen twee keer zo vaak gesteld als bij mannen. In veel gevallen is ook hier de oorzaak hormonaal.


Meten = weten

Hormonen kunnen niet alleen bij vrouwen maar ook voor mannen een grote rol spelen bij allerlei klachten, daarom is iedereen welkom in het Hormooncentrum."Wij verlenen zorg in een veilige huiselijke sfeer", legt Peter uit, "Ons onderzoek is gebaseerd op vier pijlers: de darmen, hormonen, de bloedvaten en de celgezondheid. Om goede adviezen te kunnen geven moeten we duidelijk weten hoe het met die verschillende pijlers gesteld is en dat meten we onder andere door middel van bloedonderzoek. Daarnaast hebben we uitgebreide gesprekken, wij hebben meer tijd dan de huisarts. Jammer genoeg worden onze behandelingen niet vergoed door de zorgverze­keraar maar we proberen wel zo betaalbaar mogelijk te zijn."


Wanneer Peter en Anke vol enthousiasme vertellen of hun Hormooncentrum, geeft dat veel antwoorden maar tegelijkertijd roept het nog veel meer vragen op. Daarom organiseren ze regelmatig voorlichtingsavonden, houd de website in de gaten voor de data, loop eens binnen en stel vragen. Wie wil nou niet verlost worden van alle hormonale klachten?


Bloedprikken, stresstest, No test, gelukshormonentest en een uitgebreide anamnese incl. 4 consulten behoren tot het Basis onderzoeken pakket.Nieuwsgierig geworden naar onze diensten en wat wij voor je kunnen betekenen?

Neem dan contact op via Tel: +31 (0)85 043 11 98

of boek direct een Basis consult of het Basis onderzoeken pakket


Nieuwstraat 55a

5521 CB Eersel


87 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page