top of page

Bloedserieus K*T probleem.­

Ongesteld zijn, de rode vlag hangt uit, menstrueren, haar regels hebben. Het zijn allemaal uitdrukkingen om aan te geven dat een (jonge) vrouw haar maandelijkse stonden heeft. Sommige omschrijven het ook wel eens als een bloedserieus kutprobleem!


En dat is het ook. Want uit eigen en wetenschappelijk (i.s.m. het Radboud UMC Nijmegen) onderzoek komt ook naar voren dat 84% van de menstruerende vrouwen met zorgelijke klachten rondloopt zonder dit zelf te beseffen. Het gaat hierbij zowel om lichamelijke als psychische klachten tijdens hun cyclus. Maar hoe komt dat nu en wat kun je eraan doen?


Belangrijkste oorzaken van menstruatiecyclus gerelateerde klachten.


1: Stress.

Heden ten dage worden we enorm veel blootgesteld aan een heleboel prikkels, moetjes, ideaalbeelden en onzekere tijden. Dat kan ook allemaal best wel stressvol zijn. Een keer stress ervaren is niet erg maar als dat dagelijks is dan liggen ziektes op de loer en zo ook menstruatie gerelateerde klachten.


2: Onbegrip

Als vrouwen al aan durven te geven dat zij klachten ervaren, heerst er anno 2022 nog steeds veel onbegrip.

“Ach stel je niet aan.”

“Het zit vast tussen je oren.”

Door dit soort opmerkingen durven veel vrouwen niet meer te spreken over hun klachten of ze gaan twijfelen aan zichzelf waardoor ze geen hulp inschakelen.


3: Suiker/ongezonde voeding

Het mogen helder zijn dat ongezonde voeding überhaupt niet bijdraagt aan uw gezondheid. Maar eenzijdige gezonde voeding doet dat ook niet. En als we suikers nader gaan bekijken op de invloed van menstruatieklachten dan zijn het juist suikerhoudende producten die buikpijn krampen tijdens de menstruatie extra triggeren. Het beste is dus om suikers te laten staan tijdens en een week voor de menstruatie.


4: Hormoonverstorendestoffen

Dagelijks gebruiken wij verschillende producten die invloed hebben op het ervaren van menstruatie gerelateerde klachten. Zo kun je denken aan verzorgingsproducten, cosmetica, schoonmaakproducten, uitlaatgassen, gifstoffen, pesticides, chemicaliën, E621 nummers in onze voeding, tabak, alcohol, zacht plastic, medicijnen (ook pijnstillers) enz. Deze stoffen moeten in ons lichaam worden afgebroken door onze lever. Echter de lever moet heel erg veel functie uitvoeren en daardoor kan het zijn dat een grote hoeveelheid aan toxische stoffen in het lichaam niet meer afgebroken kunnen worden. Een vervelde bijkomstigheid is dat het niet afgebroken “afval” om wordt gezet in vet.


5: Overgewicht

Tja en extra vet opslaan zorgt voor overgewicht of zelfs obesitas. En dan kom je wellicht in een vicieuze cirkel terecht. Een overbelaste lever, ongezonde voeding en stress kunnen allemaal voor nog meer vet opslag zorgen.


6: Verstoord bioritme/verandering van levensfase van de vrouw

Dag- en nachtdiensten draaien, zorgen ook voor cyclus gerelateerde klachten. Door verandering van je bioritme moeten hormonen ook mee verschuiven in dat ritme. Echter door constante hormoon verschuivingen geeft dat klachten op den duur. Daarnaast is het ook nog eens zo dat de fase waarin een vrouw zich bevindt invloed heeft op het ervaren van klachten en ook welke klachten. Zo kan een puber acné hebben en een vrouw in de overgang opvliegers.



Wat kun jij doen?


1: Doe meer aan ontspanning

2: Maak het onderwerp bespreekbaar

3: Vermijdt suikers

4: Eet biologisch en vermijdt zoveel mogelijk toxische stoffen

5: Doe aan gewichtsbeheersing

6: Leef steeds hetzelfde ritme





Ja leuke tips maar dat is voor mij onvoldoende



Weet je van jezelf dat je niet gedisciplineerd genoeg bent dan kun je ook altijd een consult bij ons in het Hormooncentrum boeken. Samen met ons ga je dan onder begeleiding aan je gezondheid te werken. Boeken kan direct via www.hormooncentrum.nl/book-online


Liever eerst even contact met ons om te overleggen wat het beste bij jou past?


Boek dan nu een GRATIS oriëntatiegesprek via onderstaande knop.





Team Hormooncentrum staat je graag te woord


Nieuwstraat 55a

5521 CB Eersel

Tel: +31 (0)85 043 1198






Op onze blog pagina tref je verschillende artikelen aan. Praktijk verhalen afkomstig vanuit het Hormooncentrum, ervaringen van cliënten, vragen die (veel) gesteld worden waar we antwoord op geven maar ook artikelen die verwant zijn met wat we doen. Medische kennis, wetenschappelijke onderzoeken en wist je datjes. Heb jij ook een vraag? Stuur ons een bericht en wij geven antwoord. Misschien wel in een blog post.

#Hormonen#menstruatieklachten#overgangsklachten #gezondheid#voedingsstoffen

Recente blogposts

Alles weergeven

Heksenweek

bottom of page