top of page

Maak geen misbruik van uw man!


In 1963 werd deze tekst op de bijsluiter van tampons geplaatst:


Als je getrouwd bent, maak dan geen misbruik van uw man. Het is een oude regel voor juist gedrag in een goed huwelijk, en deze heeft niets aan waarde ingeboet. Natuurlijk probeert u geen misbruik van hem te maken, maar soms gebeurt dat onopgemerkt. U zou het bijvoorbeeld niet met de menstruatie in verband brengen. Maar toch, als u de simpele regel negeert dat de menstruatie een normale periode van de maand is, en u trekt zich elke maand enkele dagen terug, alsof u ziek bent, maakt u misbruik van uw mans vriendelijkheid. Hij trouwde met een fulltime en niet met een parttime vrouw. Daarom hoort u elke dag actief, energiek en opgewekt te zijn.


Belachelijk vind je niet? Maar hoe gaan de meeste vrouwen vandaag de dag om met hun menstruatie? Nemen ze rust wanneer ze dit nodig hebben?


Wetenschappelijkonderzoek

In de afgelopen jaren hebben wij en samen met het Radboud UMC, onder meer dan 116.000 vrouwen onderzoek gedaan. Het onderzoek richtte zich op de impact van de menstruatiecyclus op mens en maatschappij.

Het blijkt dat de maatschappij onvoldoende rekening houdt met de vaak andere behoeftes die het vrouwenlichaam t.o.v. het mannenlichaam, in 84% van de gevallen heeft.

94% van de vrouwen geeft bijvoorbeeld aan naar RUST te verlangen op de zwaarste dag van hun menstruatie. Als 94% van de vrouwen dit aangeeft, zou je toch kunnen spreken over een basisbehoefte. Slechts 6% neemt deze rust ook daadwerkelijk.


Waarom is dit zo?

"Ja hoor eens, je kunt toch niet zomaar rust nemen. Alles moet door. Huishouden, gezin, werk etc. Mijn baas ziet mij aankomen. Nee menstruatieklachten horen er gewoon bij hoor. En buiten dat, ik ben een sterke vrouw die dat prima aan kan."


Tja, het lijkt erop dat we een maatschappij gecreëerd hebben waar vrouwen sterk ‘moeten’ zijn. Maar tegen welke prijs gebeurt dit?


Een paar cijfers:

· Vrouwen zijn +/- 50% vaker ziek dan mannen (cijfers CBS)

· +/- 52% van de vrouwen boven de 40 heeft 1 of meerdere chronische aandoeningen

· Meer dan de helft van de vrouwen geeft aan chronisch vermoeit te zijn

· 84% van de vrouwen loopt met zorgelijke menstruatieklachten rond zonder dit zelf te

beseffen.


Toen ik Anke Verhagen, leerde kennen, was zij een sterke vrouw. Als alleenstaand moeder en ondernemer ‘moest’ ze wel sterk zijn. Alleen hield dat ‘sterk zijn’ in dat zij over al haar grenzen heen moest om alles voor elkaar te krijgen. Dit had tot gevolg dat zij 7-8 dagen menstrueerde, enorme humeurschommelingen had en chronisch vermoeid was.

Pas toen zij meer naar haar cyclus ging leven, verdwenen niet alleen al haar klachten maar ging ze ook korter menstrueren (slechts 1,5 dag) en kreeg ze meer energie. I.p.v. sterk zijn, ervaart ze het nu als krachtig als ze luistert naar wat haar lichaam aangeeft en haar rust pakt als dat zo voelt.

Natuurlijk was en is dit niet altijd makkelijk. Ze is immers opgevoed met het idee van ‘niet lullen maar poetsen.’


Toch horen menstruatieklachten er NIET ‘gewoon’ bij. Het is een natuurlijk proces dat zonder klachten behoort te verlopen. Dus heb je klachten? Blijf niet rondlopen maar neem contact op. Er is echt wat aan te doen!

592 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page