top of page

Mannen en hun hormonen

Als we het onderwerp hormonen aansnijden dan denken we vaak direct aan vrouwen en hun perikelen. Niet zo gek natuurlijk als je bedenkt dat meisjes vanaf hun puberteit maandelijks te maken hebben met de menstruatiecyclus, een mogelijke zwangerschap, de overgang of pre-menopauze en later de postmenopauze bereiken (periode na de laatste menstruatie). Dat betekent dat vrouwen gemiddeld zo’n 440 keer in hun leven menstrueren. Hierbij heb ik 2 zwangerschappen en borstvoedingsfase er al afgetrokken.


Omdat vrouwen gevoelig reageren op hun hormonen is dan ook een van de redenen waarom vrouwen er ook heel erg veel last van kunnen hebben met heel veel vervelende klachten tot gevolg. Mijn advies is dan ook aan alle vrouwen dat als ze maar enigszins klachten ervaren (ook al lijkt het niet hormonaal te zijn), toch contact op te nemen met een specialist om er eens naar te laten kijken. Want onze ervaring is dat vrouwen structureel veel te lang rond blijven lopen met klachten wat niet nodig is. Zeker als het menstruatiecyclus gerelateerde klachten zijn. We merken in de praktijk ook vaak dat vrouwen denken; “Ach het duurt waarschijnlijk nog maar een paar jaar en dan ben ik er vanaf”. Maar stel dat je 45 jaar bent en je gaat pas met je 52 jaar de menopauze in, dan betekend dat je als vrouw nog 7 jaar oftewel 91 menstruaties lang met veel pijn, ongemakken en of humeurschommelingen door het leven moet. Persoonlijk ervaar ik die tijd liever met geen klachten en ongemakken. Zeker omdat ik weet dat je helemaal geen pijn of ongemakken hoeft te ervaren.


Maar hoe zit dat nu eigenlijk met mannen?

Het zal je misschien verbazen maar mannen hebben ook hormonen net als bij vrouwen testosteron, oestrogeen en progesteron. Daardoor kunnen mannen ook hormonale klachten ondervinden net als vrouwen. Alleen is het minder bekend.

Mannen hebben net als vrouwen testosteron, oestrogeen en progesteron. Testosteron is verantwoordelijk voor de aanmaak van meer spiermassa, haar- en baardbegroeiing, een lage stem en voor de productie van sperma.


Te hoog of te laag testosteron

Als mannen een te hoog testosteron gehalte hebben dan zijn het over het algemeen meer

gespierde mannen, zij zijn vaker in (vecht)sportscholen te vinden en kunnen zo nu en dan behoorlijk agressief uit de hoek komen. Wetenschappers geven aan dat intelligentie ook achter kan blijven ten opzichte van mannen die een gemiddeld of laag testosteron gehalte hebben.

Een te hoog gehalte is daarom niet ideaal. Anderzijds een laag testosteron gehalte ook niet.


Testosteron gerelateerde klachten

Als mannen een (te) laag testosteron gehalte hebben dan krijgen mannen lichamelijke en of geestelijke klachten. Zo kunnen zij last krijgen van:

- Depressieve gevoelens

- Opvliegers

- Verlies van spiermassa

- Hart- en vaatziekten

- Onvruchtbaarheid

- Erectiestoornissen

- Lusteloosheid

- Laag libido

- Overgewicht/ obesitas


Oorzaak en gevolg

Er zijn verschillende redenen waarom er een te kort aan testosteron is. Zo kan er een verstoring in de aanmaak in de hersenen zijn of een verhoogde leeftijd waardoor op een natuurlijke manier het testosteron afneemt. Maar er zijn ook leefstijl gerelateerde oorzaken. Bijvoorbeeld

- Hoge alcohol inname

- Duurtraining

- Passieve levensstijl

- Ongezonde voedselinname

Wil je een laag testosteron voorkomen dan is het raadzaam om voldoende krachttraining te doen, alcohol inname te beperken en gezond te eten.


Twijfel jij of jouw hormonen in balans zijn ja of nee? Neem dan eens contact met ons op of boek een basis consult zodat we in een eerste gesprek eens na kunnen gaan of de mogelijk vage klachten behandelbaar zijn.

Een gratis telefonisch oriëntatiegesprek is snel te boeken via onderstaande knop.

Zowel mannen als vrouwen zijn welkom bij ons in het Hormooncentrum.






Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page