top of page

Gelukshormonen


De (na)zomer is nu helaas echt voorbij. WE weten dat mooi weer, een fijne omgeving, samen met familie en vrienden tijd doorbrengen, factoren zijn die meespelen voor een ultieme geluk gevoel.

Toch is het ervaren van geluk of een gelukkig gevoel, niet vanzelfsprekend. Dit komt omdat er een aantal neurotransmitters (ook wel gelukshormonen genoemd), invloed hebben op jou als mens om dat geluk te kunnen ervaren.Wat zijn neurotransmitters?

Neurotransmitters zijn chemische boodschappers in het lichaam. Hun taak is signalen uit zenuwcellen (neuronen) door te sturen naar doelcellen. Deze doelcellen zitten in spieren, klieren of andere zenuwen.

Het zenuwstelsel bestuurt de organen, de psychologische functies en de lichamelijke functies, denk daarbij aan:

 • De hartslag

 • De ademhaling

 • De slaapcycli

 • De spijsvertering

 • De stemming

 • De concentratieniveaus

 • De eetlust

 • De bewegingen van de spieren


Het zenuwstelsel van de mens telt meer dan 50 neurotransmitters, waarvan acetylcholine, noradrenaline, dopamine, gamma-aminoboterzuur (GABA), glutamaat, serotonine en histamine de meest gekende zijn.


Gelukshormonen nader bekeken

Hoewel we dus heel veel verschillende soorten neurotransmitters hebben in ons lichaam zijn er vier die ik nader wil toelichten. Namelijk dopamine, acetylcholine, GABA en serotonine.


Dopamine geeft je daadkracht, wilskracht, zelfvertrouwen, focus, scherpte, kritische blik, overzicht, een hoog libido en je bent dan meer van feiten.


Acetylcholine maakt je intuïtief, empathisch, taalkundig, kunstzinnig, nieuwsgierig, authentiek, zorgt ervoor dat je niet in vakje te plaatsen bent, harmonieus en geeft je scherpe zintuigen.


GABA maakt je stabiel, gemoedelijk, organisator/planner, teamspeler, relatiegericht, punctueel en behoedzaam.


Serotonine maakt je onbezorgd, vrolijk, realistisch, speels, vindingrijk, flexibel, avontuurlijk, je werkt graag met je handen en wil dingen beleven.


Hoe komt het dat je soms niet gelukkig voelt?

Stress heeft heel erg veel invloed op je lichaam en geest. Zo remt stress bijvoorbeeld de aanmaak van gelukshormonen af. Daarnaast is het ook nog eens zo dat door stress jij als mens veel meer vitamines en mineralen verbruikt dan dat je met je dagelijkse voeding binnenkrijgt. Hierdoor ontstaan er drie problemen.

 1. Er ontstaan tekorten in je bouwstoffen (vitamines en mineralen).

 2. Er ontstaan te korten in je vier gelukshormonen.

 3. Hierdoor ontstaat er een disbalans waardoor jij je als mens lichamelijk en geestelijk niet echt lekker voelt en of functioneert.


Gevolgen van tekorten aan gelukshormonen

Als je tekorten hebt aan dopamine dan word je besluiteloos, ervaar je start/focusproblemen, vlakke gezichtsuitdrukking, je kan agressief reageren (kort lontje), verslavingen liggen op de loer en je ervaart uitputting.


Als je tekorten hebt aan acetylcholine dan word je vergeetachtig, kun je dyslexie probleem ervaren, moeilijker (na)denken, heb je behoefte aan vet eten en kun je verstoorde automatische handelingen ervaren.


Als je tekorten hebt aan GABA dan word je stress/prikkelgevoelig, onrustig/hyperalert, kun je geen houvast ervaren, kun je moeilijk stoppen met activiteiten, verkrampt en houterig.


Oplossing

Om tekorten aan te vullen is het belangrijk dat je eerst een meting laat plaatsvinden om er achter te komen WELKE tekorten jij hebt. Want als je zomaar vitamine en mineralen bij gaat slikken in de vorm van voedingssupplementen, kan het zijn dat je de verkeerde, een te lage of te hoge dosering inneemt. En dan heeft het een averechtse werking en kan het zelfs problemen veroorzaken in combinatie met andere medicijnen. Na een meting kan een hormoonspecialist je precies vertellen welke voedingsstoffen jou kunnen ondersteunen om de tekorten weg te werken. Met de juiste voedingstoffen voel jij je binnen een aantal weken een stuk gelukkiger.


Wil jij meten of je tekorten hebt?

Boek dan het Meten = Weten pakket.

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page