top of page

Ons tweede brein

Het brein heeft invloed op jouw darmen. Zo stuurt het brein signalen naar de darmen zodat het kan floreren, voedingsstoffen uit het voedsel kan halen, het spijsverteringssysteem in gang kan zetten en om het microbioom stelsel in balans te houden. Dit is nodig om van mond tot kont een goed florerend systeem te hebben om jou in leven en gezond te houden. Maar wist je dat jouw darmen op hun beurt invloed hebben op jouw brein activiteiten? En hierdoor dus invloed hebben op jouw gezondheid en je gedrag?



Enterisch zenuwstelsel = tweede brein

Zoals het brein invloed heeft op jouw darmen, hebben de darmen dus invloed op jouw brein. Hierdoor hebben darmen invloed op:

- depressieve gevoelens

- angsten

- humeurschommelingen

- stress

- jouw gedrag

- ziektes


Het enterisch zenuwstelsel zorgt voor deze communicatie tussen de darmen en jouw brein.


Verstoring darmen

Op het moment dat je als mens stress ervaart, wordt het microbioom in de darmen verstoort. Hierdoor worden voedingsstoffen niet goed meer opgenomen en/of verwerkt in het lichaam wat leidt tot te korten in bepaalde voedingsstoffen. Weer een gevolg hiervan is dat er laaggradige ontstekingen ontstaan in het lichaam waardoor er een nog grotere verstoring ontstaat in o.a. de darmen. Deze verstoringen zorgen voor darmklachten. Dit kunnen klachten zijn als een opgeblazen gevoel, diarree, obstipatie of winderigheid. Maar de verstoring kan op termijn ook voor een prikkelbaar darm syndroom of andere chronische darmziektes zorgen.

Welke klachten je als mens ook ervaart, blijf er niet mee rondlopen. Hoe onschuldig je klachten ook lijken.


Antibiotica en pijnstillers

Stress is niet het enige wat invloed heeft op onze darmen. Medicijnen hebben dat ook. Met name antibiotica kuren. Dit omdat deze de goede bacteriën in je darmen afbreken waardoor de balans verstoord raakt. Je kan je voorstellen als je darmflora al verstoord is dat een antibioticakuur niet helpt om dat te verbeteren. Als je een antibioticakuur hebt of hebt gehad dan dien je altijd je microbiomen aan te vullen. Doe je dit niet dan neemt het risico op ziektes toe.


Gezonde darmen = gezond brein

Uit onderzoeken is gebleken dat door een ongezonde darmflora de gezondheid van het brein ook verslechterd. Het vermogen om te leren en te onthouden gaan achteruit. Ons gedrag wordt beïnvloed, angsten kunnen de kop op steken en de ziekte Parkinson ligt op de loer.



Werken naar een oplossing

Hoewel je nu mogelijk denkt dat een pro-biotica goed is om in te nemen om de darmen te ondersteunen dan is dat niet geheel waar. Als je microbioom verstoort is dan kan een pro-biotica helpen. Maar het heeft geen zin om dat alleen te doen. Dit omdat het van tijdelijke aard is als de onderliggende problemen niet worden aangepakt. Om je darmen optimaal te laten floreren is het goed om eerst uit te zoeken wat de oorzaak van je klachten zijn. Dit kan d.m.v. een vetzuren bloedtest via een vingerprik, stresstest en uitgebreide anamnese. Als de uitslag bekend is dan kan precies bepaald worden wat jij nodig hebt om je darmen en je brein weer in balans te krijgen.


Hier houden darmen van

Om je darmgezondheid te optimaliseren is het verstandig om vezelrijk, gezonde vetten en 30 verschillende plantsoorten per week te eten. Veel water te drinken en voldoende te bewegen.

811 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page